Полезни съвети при зимна разходка и ходене на лед

Полезни съвети при ходене на лед

Ценни съвети при зимна разходка и ходене на лед

Лед и заледена повърхност е много характерна за зимата и ранната пролет. Когато дойде зимата, въздухът е свеж и земята е покрита със сняг и няма нищо по-хубаво от разходка за да се насладите на красотата на сезона. Ходенето пеша е един от най-добрите начини да се поддържате във форма.

От друга страна, зимата може да бъде доста предизвикателно време в годината за разходка. Леден дъжд, заледени повърхности и отъпкан сняг могат да изложат на опасност всеки пешеходец.

ходене на лед
Ходене на лед

Едно лошо падане върху лед може да има дългосрочни последици като:

 • загуба на време, нерви и средтсва (болнични, прегледи, манипулации, възстановяване и т.н.);
 • хронична болка в засегнатата област;
 • контузия с дълготрайни последици;
 • дори да се развие страх от ново падане, което да обезсърчи воденето на здравословен и активен начин на живот.

При нужда от възстановяване и кинезитерапия, потърсете незабавно добър кинезитерапевт.

Няколко прости мерки могат да направят по-безопасно ходенето навън през зимата – премахване на снега и леда, ръсене на пясък или сол върху заледените или заснежените пешеходни зони, използване на помощни средства за прикрепяне, както и носенето на подходящи обувки.

Основни предпазни мерки при ходене на лед

Канадския съвет за превенция ни предлага някои практически съвета как да останем активни през зимата.

Когато зимата наближи, снабдете се с подходяща екипировка за безопасно ходене на лед:

 1. Изберете подходящи зимни обувки/боти/ботуши. За топлина и стабилност е необходимо при избора да следите за следните характеристики на обувките: да са добре изолирани, водоустойчиви, с дебела не плъзгаща се подметка, изработени от естествен каучук с широк нисък ток и да са олекотени.
 2. Обувките могат да бъдат снабдени с устройство за захващане на лед тип „котки“, които спомагат за по-стабилно ходене по твърд утъпкан сняг и лед. Но бъдете внимателни! Устройствата за захващане стават опасно хлъзгави и трябва да бъдат отстранени преди стъпване на гладки повърхности като камък, плочки и керамика. Преди да си купите „котки“, се уверете, че същите могат да се прикрепят и премахнат от обувките ви лесно.
 3. Използвайте прът или дори щеки, които ще ви помогнат за балансиране. Уверете се, че те са с подходяща височина за вас. Когато държите пръта или щеката наопаки, края трябва да бъде на нивото на китката.
 4. Ако използвате прът или щека не забравяйте, че те могат да бъдат хлъзгави, ако ги използвате на подови повърхности в закрити помещения.
 5. Може да използвате протектор за бедра, който може да помогне за защитата на бедрата срещу фрактури.
 6. Носете облекло с изработено от отразяващ материал или с ярки цветове за да бъдете видими за другите участници в движението.
 7. Предотвратете загубата на топлина на тялото, като носите топла шапка, шал и ръкавици.
Лед обувки
Лед приспособление

Когато вече е навалял сняг или се е образувал лед е необходимо да се уверите дали пешеходните зони са безопасни:

 1. Поддържайте входовете и тротоарите чисти от лед и сняг. Задължение е на всеки собственик да почисти пред сградата, магазина и др.
 2. Свържете се с компетентните служби в случай на бедствие или нужда от подкрепа за снабдяване с необходими хранителни продукти, почистване на пътища и др.
 3. Не се притеснявайте да помолите за помощ други пешеходци за да преминете през ледена повърхност.

Съвети при ходене на лед

Да срещнеш с лице ледена повърхност може да бъде лош опит. Не всеки има устройства за захващане тип „котки“ или други помощни средства за безопасност. Какво трябва да направите, ако е невъзможно да избегнете ледения капан? Вярвате или не, движенията на тялото могат да увеличат стабилността ви върху заледената повърхност.

 1. Забавете хода и мислете за следващия си ход. Отпуснете тялото си, колкото е възможно. Разкрачете се за по добра стабилност, докато вървите.
 2. Отпуснете коленете си и леко ги огънете. Това ще снижи центъра на тежестта по-ниско до земята, което допълнително ще стабилизира тялото.
 3. Разперете ръцете си широко, това придава допълнителен баланс.
 4. Ако носите товар в ръцете си, освободете поне една от тях, защото трябва да имате готовност при евентуално падане да се подпрете на нея.
 5. Сега вече сте готови да направите първа крачка. Направете малка стъпка, като поставите цялото ходило на земята. След това преместете теглото на тялото си много бавно върху този крак и приберете другия крак до първия. Не забравяйте да държите краката си разкрачени.
 6. Някои хора предпочитат да плъзгат или да влачат краката си. Ако това е по-удобно за тях могат да го направят и така. Само не забравяйте да поставите цялото ходило върху леда и да стоите разкрачени.

Разбира се, винаги е по-добре да се избегнат трудни ситуации, като е изготвен и  планиран безопасен маршрут за вашата разходка.