Коронавирус COVID 19 производители на маски в България

Коронавирус COVID 19 производители на маски в България, полезна информация от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и обща информация за маските от Уикипедия.

Коронавирус COVID 19 производители на маски в България

В тези времена цената на маските за лице, които се използват с цел предпазване от вируси скочи в стотици пъти. Преди появата на Коронавирус COVID 19 и обявяването му за пандемия цената на една маска за еднократна употреба беше 10-15 СТОТИНКИ. След регистрирането на заболели в България цената скочи до ДЕСЕТ ЛЕВА за брой. Въпреки заканите за проверки и спирането на спекулата, това реално стана най-търсения продукт, който го нямаше в аптеките, защото основния производител както може да се досетите е Китай. Те спряха заводите си и задържаха всички налични количества за себе си, което е напълно нормално. В тези условия някои български фирми се ориентираха бързо и започнаха производството на такива маски за еднократна или многократна употреба. За да улесним гражданите и работодателите публикуваме информация от сайта на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) с производители на маски.

Коронавирус COVID 19 производители на маски

№ Производител/ Контакти/ Производство на:

1. Фирма Антоан Вилл/ +359888966602 0888807630/ Маски за многократна употреба

2. Фирма Юта АД/ www.yuta-jsc.com – чрез попълване на заявка или на e-mail: yuta@yuta-jsc.com Маски от нетъкан текстил

3. Фирма Витал ЕООД/ 0886532740 – Мила Владимирова 078550703 – Ивона Стоянова/ Двупластови маски от 100% памук за многократна употреба с отвор за слагане на допълнителен защитен материал

4. Фирма Маркан/ 0888610111 – Камен Обрешков/ Маски за еднократна употреба

5. Green Fabric с. Алдомировци/ Тел. 0885502222 fabrika@greenfabric.bg/

Предпазни маски:

– Дизайнерска двуслойна защитна маска: 3D дишащ плат от текстил с хиляди отвори за проветривост; подходяща за многократна употреба;

– Бяла маска Green Life: антибактериален плат от нетъкан материал; нехлъзгав плат, подходяща за многократна употреба.

6. “Sonata –K-F-S”OOD/ Тел. 0879263667 Стоимен Бошнаков stoimen.bozhankov@gmail.com/ Маски за лице за многократна употреба. Маските са от 3 слоя, външният е 100% лен, вътрешният, който се намира към устата е 100% памук, а между тях се намира филтърът, който е полиестер с полиамид вата с дебелина от 3 до 5мм, разнообразни размери, европейски стандарт за качество.

7. „МЕТАТРОН МТ“ ООД/ Мирела Тотева Тел. 0886/608 636 mtoteva@metatron.bg

Предпазни маски:

2-слойна предпазна маска с джоб, за многократна употреба, от плътен нетъкан текстил, предназначена за многократна употреба, джобче за поставяне на допълнителни защити, като въглен, марля, др.

8. Данс Фарма/ Продуктов отдел: info@danspharma.com Телефони: 02/936 77 92; 02/936 67 51; 02/936 70 79
Хирургична маска за еднократна употреба: трислойна, нетъкан материал, не пропуска вода и течности, опаковка от 50 броя.

9. Рувес Строй ЕООД/ гр. Червен бряг Румен Цветков Тел. 0876/222 778; 0878 605 306 ruvesstroy@abv.bg
Защитни маски от трипластов нетъкан текстил, възможност за производство на 10 000-15 000 бр. маски на ден.

10. Ексон/ гр. София Тел. 02/962 55 86; 02 / 994 52 95 ekson_bg@abv.bg
Трипластова маска за еднократна употреба: 20 маски/полиплик, 90 полиплика/кашон, разполагат със CE сертификат за съответствие със стандарт EN 149:2001+A1:2009

11. Алиана ООД/ Нина Хараланова Тел. 0887/870 652/ Медицинска маска от нетъкан текстил със сертификат EN 14683:2019.

12. CAN Worldwide Ltd. Shanghai/ Мартин Захариев Тел. 0888/800 333 martin@eyevision.bg
Различни видове маски за еднократна и многократна употреба.

Медицинска маска (хирургическа маска)

е медицинско изделие за еднократно използване, закриващо устата и носа на човек и осигуряващо защита за пряко предаване на инфекция от носителя на маската към други хора и защитаваща лицето на носителя си от директно попадане на пръски при разговор, кихане и други. Служи и за предотвратяване на попадането на болествотворни патогени чрез капки от секрети върху лицето на носещия маската. Представлява една лицева полумаска направена от филтърна хартия или плат, която се закрепва бързо и лесно към лицето на човек. Медицинската (хирургическата) маска не трябва да се счита за способна да защита от вдишване на бактерии и вируси и да се използва погрешно вместо респираторите, тъй като е по-малко ефективна от тях.

Ефективност

При използването на една притисната до лицето, многослойна и суха маска ползвателят може да предпази при затворени помещения и близък контакт до възможно заразени пациенти от попадане на капчици с патогени, получени при дишане, говорене или кашляне. Тези маски не осигуряват защита от микрочастици и газове. Тя не осигурявя пълна защита от инфекциозни заболявания, тъй като въздушният поток влиза и излиза отстрани на маската и освен това въздухът при дишането не се филтрува напълно през маската и при вдишване и издишване. Тя отстранява обаче основно една голяма част от влагата във въздуха и свързаните чрез нея частици.

Допълнителна защита маските осигуряват на потребителя поради факта, че се намалява неволното допиране на лицето (нос и уста) от ръцете му (нормално замърсени с патогени). Като цяло използването на медицинската маска е препоръчително, но е само едно от многото средства за защита и ограничаване на заболяването при пандемични заболявания. Задължитело е използването на много допълнителни мерки като например стриктно спазване на мерките за лична хигиена.

Ефективност при пандемия от корона вирус

Коронавирусите се разпространяват главно чрез близък контакт, по-конкретно по въздушно-капков път от кашлица или кихане на разстояние от около 2 m.

Базовия коефициент на репродукция ({\displaystyle R_{0}}) на вируса е оценен на между 1,4 и 3,9. Това означава, че ако не бъдат взети мерки, вирусът обикновено води до 1,4 – 3,9 нови случая за всяка установена инфекция. Установено е, че вирусът е в състояние да се предаде по верига от най-малко четирима души. Следователно, използването на медицинските маски, независимо от тяхната ограничена ефективност при филтриране на вдишвания въздух, във всички случаи ограничават съществено разпространението на заразата.

Използване

Обикновено маската може да се използва в продължение на около два часа, след което трябва да бъде сменена.

Едно често използвано приложение на този вид маски, извън медицинското използване е за работа в чисти стаи, при което се намалява замърсяването на работната среда и продукцията от пръски на операторите при дишане и говорене.

Използване в условията на дефицит

Поради дефицит на маски (медицински маски и маска тип FFP2) по време на пандемия от корона вирус, немският Институт „Роберт Кох“ разработва един документ за възможността за многократното им използване при „служебни цели“ (валиден до 31 август 2020). С него се дава възможност за повторното използване на тези маски при определени условия. Това включва: използването само от едно лице, използването от незамърсената страна, изискване маската да не е омокряна и подобни, осигуряващи функционирането на маската за по-дълъг период от време. Тези мерки не се отнасят за маските, изработени по подобие на еднократните маски, но от материали, позволяващи пране, гладене и обеззаразяване преди ново използване, които са предназначени за многократно използване.

Материали

Материали по темата, които трябва да се прочетат задължително:

Коронавирус COVID-19 предпазни мерки

Коронавирус COVID 19 ограничаване на рисковете на практика

Тук може да видите едно полезно и интересно видео със субтитри Песен за миене на ръцете и за COVID-19

При допълнителни въпроси, моля пишете ни на zbutinfo@gmail.com

Не забравяйте да се абонирате за новите ни публикации и материали!

Още полезни публикации по темата, може да видите в нашите категории: