Коронавирус COVID-19

Коронавирус COVID 19 е обявен вече официално за пандемия и понеже има множество запитвания и молби към екипа ни за реални и практични мерки, които трябва да се предприемат от длъжностните лица по здравословни и безопасни условия на труд. Тук ще публикуваме няколко статии и полезни практични съвети с това, което правиме ние НА ПРАКТИКА. И както винаги това ще бъде БЕЗПЛАТНО. Напомням, че може да се абонирате и да получавате мейл при всяка нова наша публикация на zbutinfo.com

Коронавирус COVID 19

Тук ще публикуваме линкове към нашите статии, за да може да ги намирате по-лесно:

Коронавирус COVID-19 предпазни мерки

 

Ще се постараем в най-кратки срокове да публикуваме примерни:

  • Предпазни мерки за вас и околните;
  • Заповед за мерките, които трябва да се предприемат незабавно;
  • Програма за извънреден инструктаж за мерките, които се предприемат за ограничаване и намаляване на разпространението на коронавируса;
  • Примерен извънреден инструктаж за коронавирус;
  • Примерна оценка на риска, която трябва да се изработи и е задължение на Работодателя, а не на службата по трудова медицина. Хубаво е възможно най-скоро да я изработите и да я предоставите за съгласуване от обслужващата Ви служба по трудова медицина;
  • Примерна уведомителна табела за мерките предприети от фирмата;
  • Практични препоръки за използване на лични предпазни средства за предпазване от коронавирус;
  • Практични мероприятия и препарати за дезинфекция на работното място и общите помещения;
  • Други.

Публикуване на материали

Моля да ни пиешете за това, което Ви интересува. Може също така да изпращате предложения и информация за това, което правите Вие. Споделете с колегите си както правим ние. Както се казва в смешната комедия Рататуи – Всеки може да готви (много хубаво и забавно филмче, подходящо точно за този момент) сега е момента да предлагаме един на друг какви мерки да вземем срещу пандемията. Интересните предложения или примерни документи ще публикуваме на сайта ни при Ваше съгласие и желание.

Обща информация за Коронавирус COVID 19

Какво представлява всъшност новият Коронавирус 2019-nCov?

Новият Коронавирус COVID 19, временно се нарича 2019-nCoV. Той първоначално е идентифициран в Китай в края на 2019 година. Това е нов щам на вирус, който до момента не е бил установяван при човек.

Откъде всъшност идват Коронавирусите?

Коронавирусите циркулират най-често сред животните. За наше съжаление, някои от тях засягат и хората. Тези вируси най-често тръгват от Китай, в области където има съвместно и много близко съжителство на хора и животни. След като вируса зарази човек, той вече може да се предава и от човек на човек. Има някои животни за които е доказано, че са източник на коронавируси. Такива са камилите, които са в основата на MERS-CoV. Това е вирус, който причинява Близкоизточен респираторен синдром. Котките са в основата на един от много коварните вируси ТОРС – тежък остър респираторен синдром.

Коронавирус 2019-nCov може ли да се сравнява с обикновен грип или със ТОРС

Коронавирус 2019-nCov е открит в Китай. Той е генетично и тясно свързан с SARS (ТОРС), който е от 2003 г. Изглежда, че между двата вируса има много подобни характеристики. Все още обаче към днешна дата нямаме много и сигурни данни за COVID-19. ТОРС е вирус, който се появява в края на 2002 година отново в Китай. Той в продължение на цели осем месеца има докладвани над осем хиляди случая от тридесе и три държави. През времето на неговото върлуване имаме данни, че един на всеки десет души заразени с ТОРС е починал или това са цели десет процента. Към настоящия момент имаме големи пикове в редица европейски държави и САЩ. В Китай имаме доклади за овладяване на ситуацията и положителни новини от огнището област Ухан.

След като пиковете в държавите преминат ще имаме тъжните данни, но със сигурност този вирус ще бъде един от най-смъртоносните вируси в Европа. Със сигурност това е най-голямото изпитание през настоящото хилядолети за целия Свят. Всички държави от целия свят определено подцениха Коронавирус COVID 19 и мерките са закъснели. По официални данни от Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) всяка година около четиридесет хиляди души в Европейския съюз почиват в следствие причини, свързани с грип.

Как се предава вирусът и колко лесно е разпространението му?

Въпреки че за първоначален източник на инфекция се смятат животните, в момента вирусът вече се предава и от човек на човек. Има данни и за мутацията му. Към момента все още няма достатъчна информация, която може да потвърди колко лесно и как вирусът може да се предава между хората. Данните към момента са, че вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат. Инкубационният период за коронавирусът по данни към момента (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни. Това вече е променено и със сигурност срока на карантината, която трябва да се спазва към момента е 14 дни. Все по усилено се говори за увеличаване на този срок и увеличаването им до 28 дни.

Разпространение

Докато хората са предимно заразни, когато проявяват (грипоподобни) симптоми, има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице някакви симптоми или преди симптомите да се появят. Ако това бъде потвърдено, ранното откриване на инфекциите с Коронавируус 2019-nCoV ще е по-трудно. Това обаче не е необичайно за вирусни инфекции от този тип, както се вижда и при морбили, например. Ако хората с коронавирус 2019-nCoV са изследвани и диагностицирани своевременно и се прилагат строги мерки за контрол на инфекциите, вероятността за трайно предаване на вируса от човек към човек в обществото в ЕС/ЕИП е ниска. Системното прилагане на мерки за профилактика и контрол на инфекциите бяха ефективни при контролирането на SARS-CoV и MERS-CoV.

Как да предпазим себе си и другите

Тук може да видите едно полезно и интересно видео със субтитри Песен за миене на ръцете и за COVID-19

При допълнителни въпроси, моля пишете ни на zbutinfo@gmail.com

Не забравяйте да се абонирате за новите ни публикации и материали!

Още полезни публикации по темата, може да видите в нашите категории: