Коронавирус COVID 19 инструктаж на служителите

Коронавирус COVID 19 инструктаж на служителите. Както обещахме в предната публикация, предоставяме Ви един примерен извънредн инструктаж, който да се проведе на всички служители с цел запознава с мерките предприети от работодателя за ограничаване и намаляване разпространението на вируса. Очаквайте и примерна Оценка на риска във връзка с коронавирус.

Коронавирус COVID 19 инструктаж

Както написанхме в този материал – Коронавирус COVID 19 ограничаване на рисковете на практика една от задължителните мерки е провеждането на извънреден инструктаж. За правилното провеждане на извънреден инструктаж е необходимо да има заповед и програма за извънреден инструктаж. Вече предоставихме една примерна програма за провеждане на извънреден инструктаж. Сега предоставяме и един примерен извънреден инструктаж. Разбираме, че много неща се повтарят, но това е начина и трябва да документираме надлежно нещата. Не подценявайте ситуацията и настоявайте за надлежното документиране според правилата на всичко.

ИЗВЪНРЕДЕН ИНСТРУКТАЖ

 1. Какво представлява новият Коронавирус 2019-nCov?

Новият Коронавирус 2019-nCov, временно наричан 2019-nCoV, е идентифициран в Китай в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека.

 1. Откъде идват Коронавирусите?

Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат евентуално да се предават от човек на човек.

Известен е широк кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) е коронавирус, произхождащ от камили, а тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) произхожда от котки – циветки.

Повече информация за коронавирусите може да се намери в информационния документ на на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) (ECDC factsheet).

 1. Този вирус сравним ли е със SARS (ТОРС) или със сезонния грип?

Новият коронавирус, открит в Китай е генетично тясно свързан с вируса на SARS (ТОРС) от 2003 г. и изглежда, че има подобни характеристики, въпреки че все още данните за този вирус са ограничени.

ТОРС се появи в края на 2002 г. в Китай и в продължение на осем месеца са докладвани над 8 000 случая от 33 държави. Тогава един от всеки десет души, които са заразени с ТОРС почина.

При настоящия взрив от 2019-nCoV са докладвани около 10 000 случая в Китай (от края на декември 2019 г. – до края на януари 2020 г.) Заболели са съобщени и от други държави, вкл. някои и от ЕС/ЕИП. На този етап има твърде малко налични данни, за да се каже със сигурност колко смъртоносен е 2019-nCoV, но предварителни данни сочат, че той е по- малко фатален от SARS-CoV (ТОРС).

Въпреки че и двата вируса се предават от човек на човек и могат да причинят подобни симптоми, те са много различни и следователно се проявяват по различен начин. Все още е много рано да се направят заключения относно разпространението на 2019-nCoV, но предварителната информация показва, че 2019-nCoV е също толкова заразен, колкото ТОРС и някои други грипни щамове. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) всяка година до 40 000 души в ЕС/ЕИП умират преждевременно поради причини, свързани с грипа.

 1. Как се предава вирусът? Колко лесно се разпространява?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се предава от човек на човек. Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни. Докато хората са предимно заразни, когато проявяват (грипоподобни) симптоми, има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице някакви симптоми или преди симптомите да се появят. Ако това бъде потвърдено, ранното откриване на инфекциите с Коронавируус 2019-nCoV ще е по-трудно. Това обаче не е необичайно за вирусни инфекции от този тип, както се вижда и при морбили, например.

Ако хората с коронавирус 2019-nCoV са изследвани и диагностицирани своевременно и се прилагат строги мерки за контрол на инфекциите, вероятността за трайно предаване на вируса от човек към човек в обществото в ЕС/ЕИП е ниска. Системното прилагане на мерки за профилактика и контрол на инфекциите бяха ефективни при контролирането на SARS- CoV и MERS-CoV.

Медицинска информация

 1. Какви са симптомите на 2019-nCoV

От известното досега, вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като:

 • треска
 • кашлица
 • затруднено дишане
 • мускулни болки и
 • отпадналост.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

 1. Някои хора по-предразположени ли са към вируса?

Обикновено малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми. Тъй като това е нововъзникващо заболяване и има само ограничени данни, все още не знаем кои групи от хора може да са предразположени към по-тежък изход след заразяване с 2019-nCoV.

 1. Има ли лечение за заболяването, причинено от вируса 2019-nCoV?

Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска). Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг – кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

 1. Кога трябва да се изследвам за 2019-nCoV?

Ако имате

 • остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане

И

През последните 14 дни преди проявата на симптомите, сте били:

 • в близък контакт* с потвърден или вероятен случай на инфекция с Коронавирус 2019-nCoV, или сте пътували в област настоящо предаване на вирус 2019-nCoV,
 • или сте работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV, вие трябва да се свържете със своя личен лекар по телефона за съвет.

*близък контакт: съжителство в едно домакинство с пациент с 2019-nCoV или непосредствена близост или споделяне на едно помещение с пациент с nCoV или здравен работник или друго лице, полагащо грижа да пациент с 2019-nCoV или лабораторни работници, работещи с проби с 2019-nCoV.

Превенция

 1. Как мога да се предпазя от заразяване?

При посещение в Китай:

 • избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
 • избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
 • прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната;
 • измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
 • избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.

Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

 1. Какво трябва да направя ако съм имал контакт с някого с Коронавирус 2019- nCoV?

Наблюдавайте се от времето на контакта с този човек и ако развиете някакви симптоми, свържете се с личния си лекар за съвет, като посочите, че сте били в страна с установени случаи на корона вирус.

 1. Какви са правилата за инфекцията/миенето на ръцете?

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

 1. Маските за лице ефективни ли са в предпазването от коронавирус 2019-nCoV?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни към други хора около тях. Маските за лице изглежда не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.

 1. Има ли ваксина срещу 2019-nCov?

Понастоящем няма ваксина срещу коронавируси, включително щам 2019-nCoV. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да задържим по-нататъшно разпространение на заразата.

 1. Защитен ли съм от вируса 2019-nCoV, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година?

Грипът и 2019-nCoV са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от 2019-nCoV.

Информация за пътуващите

 1. Трябва ли да преразгледам пътуването си до страна с коронавирус в момента, частно или служебно?

Понастоящем повечето случаи се съобщават в Китай и Италия, но бързо расте броя на страните в Европа с регистрирани случаи на корона вирус. Ситуацията се развива много бързо и рискът от инфекция се променя. Следвайте съветите за пътуване, предоставени от органите на обществено здраве във вашата страна на пребиваване.

 1. За какво трябва да внимавам най-много при пътуване зад граница, включително до страни с регистрирани случаи на зараза?

 • избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
 • прилагайте общите хигиенни правила по отношение на ръцете и храната;
 • измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;

Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

 1. Какво да правя, ако скоро съм бил в страна с корона вирус и съм се разболял?

Ако сте били в страна с корона вирус и в срок от 14 дни от завръщането ви се почувствате неразположен или имате треска, кашлица или затруднено дишане, тогава:

 • Потърсете незабавно медицинска помощ. Преди да отидете в лекарския кабинет или спешното отделение, се обадете и им кажете за скорошното си пътуване и вашите симптоми.
 • Избягвайте контакт с други хора.
 • Вземете мерки да не пътувате, докато сте болни.
 • Покрийте устата и носа си с тъкан или ръкав (не с ръце), когато кашляте или кихате. Ако имате достъп до хирургични маски за лице, използвайте такава и я изхвърлете след това безопасно. Не забравяйте да миете ръцете си след изхвърляне на маска.
 • Следвайте подходящи правила за дезинфекция / измиване на ръцете, за да избегнете разпространението на вируса на други хора.
 1. Какво да правим в самолет или на летище?

Ако се установи, че случай на 2019-nCoV е бил в самолет, здравните власти ще се свържат с хората, изложени на риск. Рискът от заразяване в самолет не може да бъде изключен, но в момента се счита за нисък за отделните пътници.

Рискът да се заразиш на летище е подобен на всяко друго място, където се събират много хора.

 1. Защо завръщащите се от страна с корона вирус хора не се проверяват за коронавирус 2019-nCoV на летището?

Доказателство, че проверката на хората на летището (известна като скрининг при влизане) не е много ефективна за предотвратяване на разпространението на вируса. Особено когато хората може да не проявяват симптоми. Или симптомите на заболяването са много подобни на тези за други заболявания и времевата линия съвпада с повишената активност при сезонен грип в ЕС и в Китай. Обикновено се счита за по-полезно да се предостави на пристигащите на летищата ясна информация какво да правят, ако развият симптоми след пристигането си.

Коронавирус COVID 19 инструктаж – Мерки, предприети от фирма ХХХ ХХХ (тук изброявате мерките, които сте предприели)

 1. Сутрин и в 14:00 часа се пръскат с дезинфектанти, коридорите, и санитарните помещения;
 2. Почистване на работните помещения с дезинфектанти. Включително дръжки на вратите и други повърхности. Също така и повърхностите където се струпват хора – турникет, деловодство, места за пушене и др.;
 3. Осигурени са количества маски и ръкавици за еднократна употреба;
 4. Осигурени са дезинфектанти за ръце, които ще бъдат на разположение в санитарните помещения;
 5. Осигурени са кошчета за изхвърляне на кърпите за почистване.

Коронавирус COVID 19 инструктаж – Мерки, които всеки служител трябва да предприеме на работното място 

 1. Стриктно да спазва Заповед ХХХ ХХХ ХХХ
 2. Повърхностите (бюра и маси) и предметите (телефони, клавиатури) трябва да бъдат редовно избърсвани с дезинфектант. Заразяването на повърхности, докосвани от служители и клиенти, е един от основните пътища на разпространение на заразата от COVID-19;
 3. Често да се измиват ръцете;
 4. Често проветряване на работните помещения. Препоръчително е носенето на хирургически маски или респираторни маски с клас на защита FFP2 или FFP3. Маските да се изхвърлят в специално подготвените за целта чували;
 5. Служителите да проверяват съветите за пътуване, публикувани от националните власти, преди да пътуват в командировка. Да се избягва командироването на служители, които са по-силно застрашени от болестта. Това са по-възрастни служители или служители страдащи от диабет, сърдечно-съдови заболявания или белодробни заболявания. Трябва да се избягват области, където се разпространява COVID-19;
 6. Всеки, който има дори лека настинка, или много слаба висока температура (от 37,3 C° нагоре), е препоръчително да си остане у дома. Това важи и за хора, които са взели обикновени медикаменти като парацетамол/ацетаминофен, ибупрофен или аспирин, които могат да прикрият симптомите на заразата;
 7. Служители, които са се върнали от зона с разпространение на COVID-19, трябва сами да се следят за симптоми в продължение на 14 дена и да си мерят температурата два пъти дневно;
 8. Ако развият дори лека настинка или слаба висока температура (над 37,3 градуса), трябва да си останат у дома и да се изолират от други хора. Това означава да избягват близък контакт (един метър или по-малко) с други хора, включително членове на семейството. Трябва също да се обадят по телефона на личния си лекар или на местната здравна служба и да им предоставят информация за това къде са пътували и какви са симптомите.

Добре е да се запознаете и с материалите ни свързани с провеждането на инструктаж:

ЧЕСТО ДОПУСКАНИ ГРЕШКИ ПРИ ПРОВЕЖДАНЕ НА ИНСТРУКТАЖИ

Полезна информация за обучение и инструктаж по безопасност и здраве при работа

Коронавирус COVID 19 програма за инструктаж на служителите

Материали

Материали по темата, които трябва да се прочетат задължително:

Коронавирус COVID-19 предпазни мерки

Коронавирус COVID 19 ограничаване на рисковете на практика

Тук може да видите едно полезно и интересно видео със субтитри Песен за миене на ръцете и за COVID-19

При допълнителни въпроси, моля пишете ни на zbutinfo@gmail.com

Не забравяйте да се абонирате за новите ни публикации и материали!

Още полезни публикации по темата, може да видите в нашите категории: