Йога наранявания как да ги избегнем

Йога наранявания как да ги избегнем, полезни съвети от високо квалифицираните йога инструктури на yogasofia.com. Полезна и интересна публикация, която ще Ви помогне да се предпазите при практикуването на йога упражнения

Йога наранявания как да ги избегнем

Древната практика на йога включва тяло, ум и дух, обхващайки всичко, от което се нуждаем, за да живеем спокоен и доволен живот. Редовното практикуване на йога издига човека до по-високо ниво на оптимално здраве, позитивност и доброта.

Ако сте редовно практикуващ, ще сте изпитали ползите от йога и въздействието, което тя е оказала върху собствения ви живот. Може да сте свидетели на това като трансформация в тялото си, нов начин на мислене, подобрено поведение във взаимоотношенията или по-добро здравословно състояние.

Докато напредналото обучение по йога е мощно, тези практики също имат потенциал да навредят. Понякога нараняване причинява болка и дискомфорт. Това почти винаги се случва поради небрежност от наша страна.

Нараняванията ще изискват да промените практиката си или могат да ви попречат да практикувате седмици или дори месеци наред. И така, нека да видим как да избегнем наранявания на първо място.

Важно е нечия йога практика да бъде безопасна, за да се възползвате максимално от нея. Йога дава множество положителни ползи и за да ги придобием всичко, от което се нуждаем, за да избегнем наранявания от йога.

Концентрация и осъзнаване

Усещането на движенията и присъствието в момента е ключът към практиката на йога. Това е от съществено значение не само за извличане на максимална полза от практиката, но и за предотвратяване на риска от наранявания.

Да бъдеш в момента е от ключово значение в йога практиката. Нормално е мислите да се лутат и да мислят за нещо друго – като списъка ви с задължения или срещата, на която сте присъствали. Когато това се случи, трябва да осъзнаете и да насочите вниманието си обратно към йога практиката.

Пълното и ритмично дишане ще помогне на тялото ви да функционира оптимално, както и да запази концентрацията. Освен постоянното осъзнаване на себе си, човек трябва да обърне внимание и на инструкциите за цялостно разбиране на практиката. Обърнете особено внимание при преминаване към и от асани.

Загрявки и преходи

Както при всеки вид физическа активност или тренировка, загряването на тялото е необходимо и за йога. Вероятността от наранявания се увеличава, когато мускулите ви не са кондиционирани и не са добре подготвени за практиката.

Йога има цял набор от загряващи упражнения и асани, които подготвят тялото ви за по-натоварваща дейност. Имайте предвид, че естеството на дейността за загряване варира в зависимост от човека (по-възрастните или начинаещите практикуващи обикновено се нуждаят от повече време), както и времето на деня. Най-важното от всичко, разпознавайте и уважавайте нуждите на тялото си, докато се подготвяте за практика. Преминавайте бавно към асани, за да сте сигурни, че сте загрели достатъчно.

Правилно подравняване

Заедно с правилното подреждане на тялото идва и правилното подреждане на ума. Регулирането и подравняването на асаните е от съществено значение за практикуването на йога.

Правилното подравняване или начинът, по който правилно позиционираме тялото си и го настройваме за конкретна асана, може да изведе практиката на съвсем ново ниво, като носи максимални ползи. Правилното подравняване също намалява риска от нараняване и увеличава ползите от практиката.

Настройки и подпори

Тялото и физическите аспекти на всеки индивид са различни. Съответно, йога практиката и позите трябва да бъдат персонализирани според практикуващия.

Вашата практика може да е много различна от тази на другите, включително вашия учител. Важно е да признаете, че другите ученици или учителят са различни от вас. Вместо да се опитвате да копирате другите, бихте искали да практикувате според собственото си темпо и способности.

Ако е необходимо, можете да използвате йога подпори за гладка и безопасна практика. Някои от често срещаните йога подпори са одеяла, възглавници, подпори, блокове, столове, ремъци и др.

Осъзнаване на тялото и здравето.

Преподаването на йога не е само за преподаване на асани, то е интензивно и разнообразно и изисква основни познания за няколко други аспекта. Много е важно инструкторите по йога да познават основите на анатомията (части на тялото), физиологията (как функционира тялото) и патологията (когато нещата се объркат в тялото).

Тези, които имат някакъв вид здравословен проблем или физически ограничения, трябва да инвестират известно време в научаването на самите основи.

Това знание може да повлияе на вашата практика и да направи йога по-безопасна. Хората трябва да имат добро разбиране за физическото си състояние и да информират инструктора относно всички проблеми, които могат да имат.

Слушайте експертите

Можете да се консултирате с лекар или физиотерапевт, ако страдате от някакви медицински състояния, имали сте операции или наранявания. Опитен инструктор по йога или йога терапевт, който е преминал напреднало обучение на учители по йога, също ще може да ви помогне много в индивидуални сесии. Опитен и образован човек може да ви помогне с идеи за персонални корекции на позите и като цяло да прави нещата по-лесно.

За да избегнете наранявания, най-добре е бавно да се движите в пози, вместо да се опитвате да ги завършите за час. Научете как тялото може да се движи естествено и с лекота. Намерете водач, който ви обръща внимание, дава ясни насоки и най-важното ще модифицира и адаптира практиката според вашите лични изисквания.

Последни мисли

Нищо няма да наруши гладкото и спокойно протичане на редовната йога практика повече от йога нараняване. За да осигурите максимална безопасност, от съществено значение е да имате правилно ръководство и личната ви йога практика да е добре адаптирана, за да отговаря на вашето тяло (и ум).

Концепцията за ненараняване или Ахимса е в основата на йога. Приложете същите принципи към вашата практика. Бъдете редовни и последователни с практиката си. Доверете се на йога, осъзнайте, че не става въпрос за перфектното изпълнение на позите; става дума за това да се чувстваш комфортно с рутината, с това кой си (и къде се намираш) в момента. След като направите това, можете да продължите да практикувате йога с лекота и увереност.

Интересни и полезни снимки за йога наранявания, може да видите ТУК

И понеже мъжете не са толкова гъвкави. Искат нещата да станат бързо и си мислят, че могат всичко, препоръчваме следното видео –

15-Minute Beginner’s Yoga for Men Total Body Workout | Build Strength, Mobility & Flexibilit

Може да намерите и друга полезна и интересна информация в категория ПОЛЕЗНО